15.04.2013

Χριστόφορος Πισσαρίδης & Στέλιος Ράμφος

Homo Economicus - Homo Hellenicus

« Για να δουλέψει μια οικονομία, μια κοινωνία οπωσδήποτε χρειάζεται την αρετή… (Χρ. Πισσαρίδης) ».

« Και πιστεύω πως ποτέ δεν θα μπορέσει να παταχθεί αυτή η οικονομική διαφθορά, ας την πούμε, γιατί προκαλείται από θεσμούς τους οποίους καμία άλλη οικονομία δεν τους έχει. Εκεί πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση πρώτα, να γιατρέψουμε πρώτα την πνευμονία και μετά να δούμε αν έχει μείνει καθόλου βήχας να του δώσουμε σιρόπι (Χρ. Πισσαρίδης)».

« ….γιατί η μόνη πραγματική μορφή νομιμότητος στον σύγχρονο κόσμο δεν είναι παρά εκείνη της ευθύνης… (Στ. Ράμφος)».

« Τον πλούτο μόνο η παραγωγικότητα τον παράγει. Εκεί πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας (Χρ. Πισσαρίδης)».

« Δηλαδή είναι αργά να περιμένουμε την παιδεία. Ο τρόπος να αλλάξει είναι οι γονείς να μάθουν τα παιδιά να μην εξαρτώνται τόσο πολύ από την οικογένεια (Χρ. Πισσαρίδης)».

« Διότι στο παλιό μας σύστημα εδώ που ήταν απομνημονευτικό, έγινε μια προσπάθεια τις τελευταίες δεκαετίες να εκσυγχρονιστεί, και ως εκσυγχρονισμό αντελήφθησαν οι ειδικοί ότι πρέπει να μαθαίνει πολλά το παιδί. Η μεγάλη γνώση είναι βαθιά παθητικότητα. Το ζητούμενο στην παιδεία είναι να ανοίγεις φτερά (Στ. Ράμφος)».

« Τα σύμβολα και τα πράγματα είναι χωριστά. Όταν τα σύμβολα και τα πράγματα είναι χωριστά, τότε υπάρχει χώρος για την παράνοια. Όταν αυτά τα πράγματα συγκλίνουν, υπάρχει χώρος για τη δημιουργία. Νομίζω ότι πρέπει να διαλέξουμε το δεύτερο, και μπορούμε (Στ. Ράμφος)».

Ο κύπριος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης (Nobel Οικονομικών 2010) και ο διανοητής Στέλιος Ράμφος κατέθεσαν υπό μορφή διαλόγου τις απόψεις τους για την επικαιρότητα, την κρίση, το ανθρωπολογικό, πολιτικό και πολιτισμικό τους υπόβαθρο. Με συντονιστή τον καθηγητή της Ιστορίας Θάνο Βερέμη, ο διάλογός τους εστιάστηκε στις τεκτονικές ανακατατάξεις εντός και εκτός Ελλάδας που αναδιαμορφώνουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Κοινωνία, πολιτική και οικονομία είναι αλληλένδετες εκφράσεις πολιτισμού, εξού και η σημασία μιας άλλης παιδείας, θεμελιωμένης στον πραγματισμό και στην αρετή.