02.03.2010

Νικήτας Σινιόσογλου & Νίκος Καραπιδάκης

Οράσεις και Ουτοπίες

Ο Νικήτας Σινιόσογλου, διδάκτωρ φιλοσοφίας, ανέπτυξε το θέμα «Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων: η ελληνική πολιτεία», εστιάζοντας την ανάλυσή του στη διαφορά κοσμοαντιλήψεων ανάμεσα στον Πλήθωνα Γεμιστό και στον Γεννάδιο Σχολάριο. Ο Πλήθων έχει ως πρότυπα την Πολιτεία και τους Νόμους του Πλάτωνα, ενώ ο Σχολάριος παραμένει εδραίος στη χριστιανική του πίστη.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ανέπτυξε το θέμα «Ουτοπία ή φαντασιακή δόμηση της κοινωνίας;», ανιχνεύοντας τη διαδρομή ποικίλων ουτοπιών, όπου η ρητορική για τον επίγειο παράδεισο διασταυρώνεται με την προσμονή της Δευτέρας Παρουσίας και τα ανατρεπτικά πολιτικοκοινωνικά κινήματα. Σε αδρές γραμμές παρουσιάζονται η «Πολιτεία του Θεού» του Αγίου Αυγουστίνου, η «Χώρα του Ήλιου» του Tommaso Campanella, η «Νέα Ατλαντίδα» του Francis Bacon και ο «Καντίντ» του Βολταίρου.

Ανιχνεύεται η διαφορά των κοσμοαντιλήψεων ανάμεσα στον Πλήθωνα Γεμιστό και στον Γεννάδιο Σχολάριο και αναπτύσσονται οι πηγές της πίστης για τη δυνατότητα ενός καλύτερου κόσμου, για την έλξη προς το απραγματοποίητο, την ουτοπία στην ιουδαϊκή παράδοση, αλλά και την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή σκέψη. Παρακολουθείται η διαδρομή των ποικίλων ουτοπιών, όπου η ρητορική για τον επίγειο παράδεισο συναντιέται με την αναμονή της Δευτέρας Παρουσίας και τα ανατρεπτικά πολιτικά κινήματα. Από τον Άγιο Αυγουστίνο, στον Thomas Moore και την «Ουτοπία» του, στις φαντασιακές κοινωνίες της «Χώρας του Ήλιου» του Tommaso Campanella, στην «Περιγραφή της Δημοκρατίας της Χριστιανούπολης» του Johannes Valentinus Andreae, στη «Νέα Ατλαντίδα» του Francis Bacon και στον «Καντίντ» του Βολταίρου.