Μουσείο Πούσκιν, Μόσχα

5 Ιουλίου – 31 Οκτωβρίου 2016

Στο πλαίσιο του έτους 2016 ως «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία» έλαβε χώρα η περιοδική έκθεση Heads and Tails – Tales and Bodies: Engraving the Human Figure from Antiquity to the Early Modern Period στην αίθουσα 24 του Μουσείου Pushkin, με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη και την αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Σημείο αναφοράς της έκθεσης συνιστούσε η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής σε νομίσματα και άλλα αντικείμενα διαμέσου των εποχών.

Μια βασική ενότητα της έκθεσης αφορούσε στον ανθρωπομορφισμό του θείου, μια αντίληψη που εκφράστηκε κατεξοχήν από το ελληνικό πνεύμα. Ένας αριθμός παραστάσεων κάλυπτε το ελληνορωμαϊκό πάνθεον, όπως και την εμφάνιση της χριστιανικής εικονογραφίας. Μετά τον ενδιάμεσο κρίκο των ηρώων, ακολουθούσε η οπτικοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα, μια πλούσια πινακοθήκη μορφών της εξουσίας: βασιλείς, βασίλισσες, αυτοκράτορες, ηγεμόνες και τσάροι, αλλά και οικιστές, προσωπικότητες κ.ά.

Μια ειδική ενότητα συνιστούσαν οι προσωποποιήσεις (ποτάμιοι θεοί, πόλεις, περιοχές, θεσμοί, έννοιες, κ.ο.κ.) και μια άλλη ήταν αφιερωμένη σε καλλιτεχνικά ρεύματα: αντανακλώντας τις αναζητήσεις της μεγάλης πλαστικής, οι επιφάνειες των νομισμάτων και των μεταλλίων αποτέλεσαν εξαιρετικό πεδίο πρόκλησης για τους χαράκτες (στην απόδοση του κάλλους εν σμικρώ).

Η προσοχή στρεφόταν επίσης στην απεικόνιση μερών του σώματος, σε ανθρώπινες όψεις, στάσεις και κινήσεις. Τέλος, γινόταν εξέταση της διάχυσης του ανθρωπομορφισμού σε έναν ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, βάσει μιας σειράς νομισματικών απομιμήσεων και επιρροών.

Στην όλη θεώρηση είχε ενταχθεί και ο περίγυρος της εν λόγω αίθουσας που κοσμείται με γύψινα εκμαγεία αγαλμάτων της αρχαιότητας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του Μουσείου Πούσκιν. Την επιμέλεια την έκθεσης είχε αναλάβει η Βασιλική Πέννα (DPhil Oxon, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), σε συνεργασία με τον δρα. Sergei Kovalenko (Τμήμα Νομισμάτων, Μουσείο Πούσκιν) και τον Γιάννη Στόγια (Ερευνητή–επιμελητή, Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ).

http://www.coins-and-medals.ru/projects/heads_and_tales_project.shtml?en

Τον κατάλογο της έκθεσης επιμελήθηκαν η Βασιλική Πέννα και ο Γιάννης Στόγιας.