16ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

«Memory, Ritual, and Identity in Greece and Rome»

 

29 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου 2022

 

Οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος για την πραγματοποίηση του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου «Trends in Classics» με τίτλο  «Memory, Ritual, and Identity in Greece and Rome» που διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου William and Mary, Williamsburg, Virginia, ΗΠΑ

15ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

27-29 Ιουνίου 2022

Συνεργασία: Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Φιλολογίας. Τομέας Κλασικών Σπουδών ΑΠΘ με το Ghent Institute for Classical Studies (GICS), Ghent University και το Τμήμα Langues et Cultures Antiques, University of Lille.

Οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος προς τον Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία με τίτλο «Labor imperfectus: Unfinished, Incomplete, Partial Texts in Classical Antiquity»

14ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

“Historical Linguistics and Classical Philology”

5-7 Μαρτίου 2021

Οικονομική ενίσχυση του Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ghent Institute for Classical Studies (GICS), Ghent University και το Τμήμα Langues et Cultures Antiques, University of Lille.

Διεθνές Συμπόσιο στην Τεγέα, 12–13 Δεκεμβρίου 2019

“Memory and impression: A walk-through in the Peloponnese”

(Μνήμη και εντύπωμα: Μια περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα)

Τεγέα, 12–13 Δεκεμβρίου 2019
Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Η Νομισματική Συλλογή ΚΙΚΠΕ ήταν βασικός συντελεστής του συνεδρίου. Το ΚΙΚΠΕ επίσης κάλυψε μεγάλο μέρος των δαπανών (εκτύπωση προγράμματος συνεδρίου, έξοδα μεταφοράς και διαμονής των συνέδρων, μεταφορά φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ.ά.).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

13ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

Intended Ambiguity

Τμήμα Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, 23-26 Μαΐου 2019

Οικονομική ενίσχυση στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση, από κοινού με το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Ludwig-Maximillians-Univesitat Munich, του 13 ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασσική Φιλολογία με τίτλο «Intended Ambiguity». Το συνέδριοπραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 23-26 Μαΐου 2019.

12ο Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία 

Reconsidering Fragmentation in Ancient Greek Drama.

Τμήμα Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη 24-27 Μαΐου 2018.

Οικονομική ενίσχυση στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση του Συνεδρίου με τίτλο «Reconsidering Fragmentation in Ancient Greek Drama. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 24-27 Μαΐου 2018.

11ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

Intratextuality and Roman Literature

Τμήμα Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, 25-27 Μαΐου 2017

9o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

Διάλεκτος, έκφραση και ύφος στο αρχαίο ελληνικό, λογοτεχνικό και μνημειακό επίγραμμα

Τμήμα Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, 29-31 Μαΐου 2015

Το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη από 29 έως 31 Μαΐου 2015 το 9ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.). Στο ένατο αυτό συνέδριο με τίτλο «Διάλεκτος, έκφραση και ύφος στο αρχαίο ελληνικό λογοτεχνικό και μνημειακό επίγραμμα» συμμετείχαν 25 κλασικοί φιλόλογοι από ολόκληρο τον κόσμο εκπροσωπώντας πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Την ευθύνη και τον συντονισμό του συνεδρίου είχε ο Ακαδημαϊκός και καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Αντώνης Ρεγκάκος.

8o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

Roman Drama and its Contexts

Τμήμα Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, 29 Μαΐου -1 Ιουνίου 2014

Κατά το παρελθόν οι μελέτες στον χώρο του ρωμαϊκού δράματος εστίαζαν, κατά κύριο λόγο, στη σχέση ελληνικού προτύπου-ρωμαϊκής επεξεργασίας, στην ένταξη του δράματος στα ιστορικά του συμφραζόμενα και την εξέλιξή του ως λογοτεχνικού είδους. Νεότερες μελέτες, οι οποίες στηρίζονται στη μεθοδολογία σπουδών φύλου, διακειμενικών δραματολογικών, θεατρολογικών ψυχαναλυτικών, φεμινιστικών προσεγγίσεων, προσφέρουν νέα ερευνητικά δεδομένα όσον αφορά την ποιητική του ρωμαϊκού δράματος και την πολιτισμική του επίδραση.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να ερμηνεύσει το ρωμαϊκό δράμα εφαρμόζοντας τις παραπάνω νεότερες ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Επισημαίνοντας τις ποικίλες αισθητικές, κοινωνικές και ιστορικές παραμέτρους των δραμάτων, οι ανακοινώσεις στοχεύουν να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους τα ρωμαϊκά κωμικά και τραγικά κείμενα εντάσσονται στα στενότερα ή και στα ευρύτερα ενδοκειμενικά και εξωκειμενικά τους συμφραζόμενα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν με ανακοινώσεις 39 έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και από τα πλέον σημαντικά πανεπιστήμια της Αμερικής, του Καναδά και της Ευρώπης (University of California, Berkeley, UCLA, Michigan, Columbia, Cornell, Emory, Washington Seattle, Victoria, Cambridge, Oxford, Manchester, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, κ.α.)

To Κ.Ι.Κ.Π.Ε. ενίσχυσε την έκδοση των πρακτικών, που εκδίδονται από τον εκδοτικό οίκο De Gruyter του Βερολίνου.

7o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

Η γνώση του μέλλοντος στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία και μέσω αυτής

Τμήμα Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, 7-9 Ιουνίου 2013

Στόχος του συνεδρίου είναι η διερεύνηση της έννοιας του μέλλοντος στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία, καθώς και στις γενεαλογίες της νεότερης ιστοριογραφίας που έθεσαν στις απαρχές τους την αρχαιότητα. Αντικείμενό του αποτελεί ένα ευρύ φάσμα ιστορικής σκέψης που συμπεριλαμβάνει τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τον Ξενοφώντα, τον Πολύβιο, τον Πλούταρχο, τον Φιλόστρατο, τον Λουκιανό, καθώς και στοχαστές της ρωμαϊκής, της χριστιανικής και της νεότερης παράδοσης. Στο πλαίσιο αυτό, το συνέδριο επιχειρεί να μελετήσει τις πολλαπλές διαστάσεις της έννοιας του μέλλοντος στην αρχαία ιστορική σκέψη, θέτοντας ερωτήματα που αμφισβητούν τις καθιερωμένες αντιλήψεις για το τι είναι ιστορία. Πώς η έννοια του μέλλοντος διατυπώθηκε ή απορρίφθηκε από την αρχαιοελληνική ιστορική σκέψη; Ποια η θέση αυτής της έννοιας σε μια μετέπειτα ιστοριογραφική παράδοση, η οποία έθεσε ως αντικείμενό της το παρελθόν και το παρόν; Τα ερωτήματα αυτά ανοίγουν ένα πεδίο έρευνας που θέτει την αρχαία ελληνική παράδοση στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και ταυτόχρονα του παγκόσμιου διαλόγου με θέμα τις έννοιες και τις κατευθύνσεις της δυτικής ιστοριογραφίας.

Στο συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από τα πλέον σημαντικά πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και του Καναδά, συμβάλλοντας στη διεύρυνση του διαλόγου πάνω σε καίρια ζητήματα της έρευνας στην κλασική φιλολογία και στις ανθρωπιστικές σπουδές. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε την Catherine Darbo-Peschanski (EHESS), συνδιοργανώτρια του συνεδρίου, η οποία της οποίας τιτλοφορείτο «Το μέλλον και η λογική της καταληκτικής τακτοποίησης στην ελληνική ιστοριογραφία», τον Paolo Desideri (University of Firenze): «Ο Πλούταρχος περί του μέλλοντος ενός αρχαίου κόσμου», την Emily Greenwood (Yale University): «Πραγματικά και μη πραγματικά μέλλοντα στην ελληνική ιστοριογραφία», τον Jonas Grethleim (Heidelberg University): «Μελλοντικά παρελθόντα στην αρχαία ιστοριογραφία», τον Oswyn Murray (Oxford University), συντονιστή διαφόρων διαλέξεων, και τον Christopher Pelling (Oxford University): «Προετοιμασία για την κρίση των απογόνων: Πολύβιος και Διόνυσος».

To Κ.Ι.Κ.Π.Ε. ενίσχυσε την έκδοση των πρακτικών, που εκδίδονται από τον εκδοτικό οίκο De Gruyter του Βερολίνου.

3ο Συνέδριο – Ίδρυμα «Άρτος Ζωής»

Η επιστροφή της ηθικής: παλαιά και νέα ερωτήματα

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Αθήνα, 14-15 Δεκεμβρίου 2012

Συζητήθηκαν τα προβλήματα της ηθικής από τη σκοπιά της Βίβλου, οι θεολογικές και εκκλησιαστικές προσεγγίσεις στα σύγχρονα ηθικά ζητήματα, καθώς και οι προβληματισμοί της νεότερης ηθικής φιλοσοφίας. Εισηγητές ήταν οι: Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Predrag Dragutinović, Otfried Hofius, Jeffrey W. Baldwin, Σωτήριος Σ. Δεσπότης, π. Ευάγγελος Γκανάς, π. Αντώνιος Πινακούλας, Δημήτριος Ν. Μόσχος, π. Θεόδωρος Κοντίδης, Αργύρης Πέτρου, Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Γρηγορίου, Νίκος Μανωλόπουλος, Στέλιος Βιρβιδάκης, Φιλήμων Παιονίδης, Βάσω Κιντή, Ιωάννης Μπέκος, Παύλος Σούρλας, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και Θάνος Λίποβατς. Τη διοργάνωση του συνεδρίου ενίσχυσε οικονομικά το Marianthi Foundation Inc, NY.

Το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. για δεύτερη συνεχή χρονιά ενίσχυσε την έκδοση των πρακτικών με τίτλο «Η επιστροφή της ηθικής. Παλαιά και νέα ερωτήματα», που εκδίδονται από τις εκδόσεις «Άρτος Ζωής».

«TΥΠΟΙ»

Τα ελληνικά νομίσματα και οι εικόνες τους: ευγενείς εκδίδουσες αρχές, ταπεινοί χρήστες;

Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή
Αθήνα, 26–28 Σεπτεμβρίου 2012

Το διεθνές συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Βελγική Αρχαιολογική Σχολή και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Έλαβαν μέρος 26 νομισματολόγοι διεθνούς φήμης (μεταξύ άλλων, οι François de Callataÿ, Maria Caltabiano, Olivier Picard, Andrew Meadows, Sergei Kovalenko). Η πρωτοτυπία του συνεδρίου επικεντρωνόταν στην πραγμάτευση κρίσιμων ζητημάτων της μεθοδολογίας της νομισματικής επιστήμης. Με αφορμή την παρουσίαση ενός ευρέος φάσματος θεμάτων διερευνήθηκαν οι μέθοδοι ανάγνωσης της εικονογράφησης των νομισμάτων και η σημασία των συντελεστών της εκδοτικής διαδικασίας για την κατανόηση του νομίσματος, με έμφαση στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του εκδότη και του χρήστη του. Ανακοινώσεις από την πλευρά της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας έκαναν οι Παναγιώτης Ιωσήφ, Σελήνη Ψωμά, Δημήτρης Πλάντζος, Βασιλική Πέννα, Γιάννης Στόγιας.

To ΚΙΚΠΕ ενίσχυσε την έκδοση των πρακτικών, που παρουσιάστηκαν το 2018 ως δημοσίευμα των Presses Universitaires de Liège.

6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία

Οι ελληνιστικές σπουδές σε σταυροδρόμι: κείμενα, συγκείμενα και μετακείμενα

Τμήμα Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, 25-27 Μαΐου 2012

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 20 κλασικοί φιλόλογοι από ολόκληρο τον κόσμο, εκπροσωπώντας πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και του Καναδά. Την ευθύνη και το συντονισμό του συνεδρίου είχε ο καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Ακαδημαϊκός Αντώνης Ρεγκάκος.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με εισαγωγική ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge Richard Hunter, που ειδικεύεται στη διερεύνηση της ελληνιστικής γραμματείας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Marco Fantuzzi (Πανεπιστήμιο Columbia/Μacerata), η Kathryn Gutzwiller (Πανεπιστήμιο του Cincinnati), ο Gregory Hutchinson (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και ο David Sider (Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης), οι οποίοι συγκαταλέγονται στους σπουδαιότερους ερευνητές της ελληνιστικής ποίησης και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο σύνολό της. Οι ομιλητές του συνεδρίου έχουν επιμεληθεί κορυφαίες εκδόσεις και μονογραφίες γύρω από την ελληνιστική ποίηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Giulio Massimilla και Annette Harder, που δημοσίευσαν δύο μνημειώδεις εκδόσεις του αινιγματικού ποιητή και γραμματικού Καλλίμαχου. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης, με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, εκδότες και σχολιαστές του ελληνιστικού επιγράμματος (Alexander Sens, Silvia Barbantani, Ivana Petrovic) και σημαντικοί μελετητές της ελληνιστικής ποιητικής (Christophe Cusset, Benjamin Acosta-Hughes και Evelyne Prioux).

To Κ.Ι.Κ.Π.Ε. ενίσχυσε την έκδοση των πρακτικών, που εκδίδονται από τον εκδοτικό οίκο De Gruyter του Βερολίνου.

3ο Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Σκιάθος, 29 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2011
Αθήνα, 7-8 Οκτωβρίου 2011

Το 2011, εκατό χρόνια από τον θάνατο του Παπαδιαμάντη, η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών διοργάνωσε το «Γ΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» σε δύο κύκλους: α) στη Σκιάθο και β) στην Αθήνα. Στον μεν πρώτο κύκλο, που είχε ποικίλη θεματολογία, έλαβαν μέρος 32 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ στον δεύτερο κύκλο, επίσης 32 σύνεδροι.

Στην κύρια ομιλία του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου εξετάζεται ο μεταφραστικός βίος του Παπαδιαμάντη. Η Στ. Αθήνη ερευνά τις μεταφράσεις του Παπαδιαμάντη στα έντυπα του Βλ. Γαβριηλίδη, ενώ ο Φ. Παππάς παρουσιάζει τον μεταφραστικό μόχθο του Παπαδιαμάντη στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της εποχής του.

Οι Γ. Γκότση και Γ. Φαρίνου-Μαλαματάρη μελετούν στοιχεία της μετάφρασης του μυθιστορήματος της Σάρας Γκραντ Οι Δίδυμοι του Ουρανού. Οι Φ. Δημητρακόπουλος και Α. Λαμπαδαρίδου προσεγγίζουν τη μετάφραση του έργου του Φρ. Κοππέ «Αριέττα». Η Β. Λαμπροπούλου παρουσιάζει τη μετάφραση του έργου του Χωλ Κέιν Ο Μαξιώτης. Ο Άγγ. Μαντάς εξετάζει τις παπαδιαμαντικὲς μεταφράσεις των ιστορικών Γκόρντον και Φίνλεϋ για την Ελληνική Επανάσταση. Ο Μ. Πασχάλης παρουσιάζει τα μεταφραστικά ζητήματα του έργου του Φρ. Φάρραρ Ο Βίος του Χριστού. Η Β. Ρούσσου παρουσιάζει τη μετάφραση έργων του Μπάυρον. Ο Matteo Miano καταθέτει παρατηρήσεις για τις μεταφράσεις του Τσέχωφ από τον Παπαδιαμάντη. Η Β. Δημουλά εξετάζει το φαντασιακό, με βάση τη μετάφραση του Δράκουλα του Στόκερ από τον Παπαδιαμάντη.

Μια άλλη σειρά εισηγήσεων ασχολείται με μεταφράσεις έργων του Παπαδιαμάντη σε άλλες γλώσσες, όπως στα γερμανικά (Αν. Δασκαρόλη, Γ. Τζιώτης), στα γαλλικά (Δημ. Φίλιας), στα ιταλικά (G. Makri), στα σερβοκροατικά και τα σερβικά (M. Veljkovic, R. Mutavdzic, S. Djordjevic), αλλά και στα γεωργιανά (M. Kamushadze και M. Abulashvilli). Η Marta Silvia Dios, μεταφράστρια του έργου Η Νοσταλγός, εκθέτει τις ιδιομορφίες της μετάφρασης, ενώ η Anna Zimbone τις προσεγγίσεις για τη μετάφραση του έργου Το Μοιρολόγι της φώκιας. Συγκριτικές προσεγγίσεις στο παπαδιαμαντικό έργο, με βάση μεταφράσεις που εκπόνησε ο Παπαδιαμάντης, επιχειρεί η Χ. Καρατσινίδου.

Προσεγγίσεις σε ενδογλωσσικές μεταφράσεις του ίδιου του Παπαδιαμάντη στο έργο του παρουσιάζουν οι Δ. Κανελλόπουλος και Τ. Καραγεωργίου.

Τέλος, δύο εισηγήσεις ασχολούνται με την ταυτοποίηση ανυπόγραφων μεταφράσεων που αποδίδονται ή θα μπορούσαν να αποδοθούν στον Παπαδιαμάντη: της Λ. Τριανταφυλλοπούλου, και των Ελ. Πολίτου-Μαρμαρινού, Γ. Μικρού και Τ. Δημητρούλια.

To Κ.Ι.Κ.Π.Ε. ενίσχυσε την έκδοση των πρακτικών (τόμοι Α` και Β`), που εκδίδονται από τις εκδόσεις «Δόμος».

3ο Διεθνές Συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φιλοσοφίας της Επιστήμης»

Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.), Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αθήνα, 5-8 Οκτωβρίου 2011

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φιλοσοφίας της Επιστήμης» (European Philosophy of Science Association) για τη Φιλοσοφία των Επιστημών οργανώθηκε από το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Φιλοσοφίας της Επιστήμης ιδρύθηκε το 2006 στο Λονδίνο και έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές επιστημονικές εταιρείες στο χώρο της Φιλοσοφίας των Επιστημών διεθνώς, στοχεύοντας στην ανάδειξη των ευρωπαϊκών παραδόσεων στη Φιλοσοφία των Επιστημών και στην προβολή και την ενίσχυση της φιλοσοφικής έρευνας που διεξάγεται στην Ευρώπη. Το συνέδριό της, που πραγματοποιείται ανά διετία, είναι από τα βαρύνοντα στο χώρο της φιλοσοφίας και αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες ερευνητές, καθώς οι εργασίες που υποβάλλονται κρίνονται από διεθνούς κύρους επιτροπή και μια επιλογή από αυτές δημοσιεύεται σε ειδικό τόμο που εκδίδεται από διεθνή εκδοτικό οίκο. Στο συνέδριο αυτό, το πρώτο μείζον διεθνές συνέδριο φιλοσοφίας που διεξήχθη στη χώρα μας, συμμετείχαν περισσότεροι από 200 σύνεδροι, οι κορυφαίοι της επιστημολογίας.

To Κ.Ι.Κ.Π.Ε. ενίσχυσε την έκδοση των πρακτικών.

2o Συνέδριο – Ίδρυμα «Άρτος Ζωής»

Ο Θεός της Βίβλου και ο Θεός των φιλοσόφων

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Αθήνα, 2-3 Δεκεμβρίου 2011

Το Ίδρυμα «Άρτος Ζωής» διοργάνωσε, το 2011, το δεύτερο κατά σειρά συνέδριό του, με θέμα Ο Θεός της Βίβλου και ο Θεός των φιλοσόφων. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και κατά τις δύο ημέρες διεξαγωγής του (2 και 3 Δεκεμβρίου 2011) εξετάστηκε η σχέση βιβλικού και φιλοσοφικού Θεού από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τις μέρες μας. Εισηγητές του συνεδρίου ήταν οι: Παύλος Καλλιγάς, Βασίλης Κάλφας, Κατερίνα Ιεροδιακόνου, Ελένη Περδικούρη, Δημήτρης Καϊμάκης, Μυρτώ Θεοχάρους, Χρήστος Καρακόλης, Χαράλαμπος Ατματζίδης, π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, Θάνος Σαμαρτζής, Παναγιώτης Κανταρτζής, Θοδωρής Δρίτσας, Άρης Στυλιανού, Κώστας Ανδρουλιδάκης, Γιάννης Πίσσης, Γιώργος Φαράκλας, Βασιλική Τσακίρη, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Νικόλαος Ασπρούλης, Στέλιος Βιρβιδάκης, π. Ευάγγελος Γκανάς.

To Κ.Ι.Κ.Π.Ε. ενίσχυσε την έκδοση των πρακτικών με τίτλο «Ο Θεός της Βίβλου και ο Θεός των φιλοσόφων», που εκδίδονται από τις εκδόσεις «Άρτος Ζωής».