Δεκέμβριος 2021

Ανάρτηση σε μορφή e-pub του Βιβλιογραφικού Οδηγού με τίτλο «Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950. Ιστοριογραφία και Μνήμη από τις μέρες του Πολέμου έως το 2019», ο οποίος εκδόθηκε το 2019 από τις εκδόσεις «Θεμέλιο» με τη συνεργασία και την αρωγή του Ιδρύματος. Τον Οδηγό συνέταξε και επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Χάγκεν Φλάισερ. Η έκδοση εντάσσεται στη σειρά «Ιστορική Βιβλιοθήκη» του ιδίου εκδότη.

Ένα πολύτιμο ηλεκτρονικό εργαλείο στη διάθεση του κοινού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη χαρά οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ ανακοινώνουν την έκδοση σε μορφή e-pub  του Βιβλιογραφικού Οδηγού Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950. Ιστοριογραφία και Μνήμη από τις μέρες του Πολέμου έως το 2019, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία και τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου.

Ο οδηγός συντάχθηκε με την ευθύνη και επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ, Χάγκεν Φλάισερ, ενός από τους πλέον σημαντικούς ιστορικούς που συνέδεσε το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο με τη δεκαετία του ΄40. Ο βιβλιογραφικός οδηγός, ο οποίος εκδόθηκε το 2019 στη σειρά «Ιστορική Βιβλιοθήκη» του Θεμέλιου, παρέχεται πλέον δωρεάν τόσο στους ερευνητές, όσο και  στο ευρύ κοινό.

Η ηλεκτρονική αυτή έκδοση μπορεί να αναγνωσθεί μέσω της οθόνης ενός υπολογιστή [PC], μιας ταμπλέτας [TABLET] ή/και ενός έξυπνου κινητού [SMARTPHONE] και παρέχει στον χρήστη δυνατότητες που αδυνατεί να προσφέρει μια έντυπη ή και άλλη ψηφιακή στατική [π.χ. PDF] έκδοση. Το e-pub μπορεί να κατέβει εύκολα και δωρεάν από τη σελίδα www.kobo.com. Αξιοποιώντας μια πληθώρα επιλογών που προσφέρει η ψηφιακή έκδοση [e-pub], ο μελετητής μπορεί να βιώσει μια ξεχωριστή και πλούσια σε δυνατότητες εμπειρία ανάγνωσης.

Η ηλεκτρονική έκδοση είναι ήδη εμπλουτισμένη σε τίτλους, σε σχέση με τη χαρτώα.  Κάθε χρόνο, η µορφή e-pub θα δίνει τη δυνατότητα να επικαιροποιείται ο Οδηγός µε την προσθήκη των νέων τίτλων που έχουν εκδοθεί µέσα στο έτος.

Ο σύνδεσμος του βιβλίου είναι:
https://www.kobo.com/us/en/ebook/v5WJPfAJvD2WXvX24cFOuw

Για να εκμεταλλευτεί κάποιος τις δυνατότητες αυτής της ψηφιακής έκδοσης e-pub θα πρέπει να μπει στη σελίδα www.kobo.com και να ακολουθήσει τα ακόλουθα βήματα:

Από το μενού APPS & eREADERS επιλέγουμε τι θέλουμε να εγκαταστήσουμε (για κινητά / τάμπλετ = Android, Apple ή για υπολογιστές = Kobo Desktop) κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή Kobo Books.

Κατόπιν, αφού η εφαρμογή εγκατασταθεί στη συσκευή, δημιουργούμε έναν δωρεάν λογαριασμό, με ένα απλό email και κάποιον προσωπικό κωδικό.

Για να δούμε τη σελίδα του Οδηγού χρησιμοποιούμε είτε τον σύνδεσμο του βιβλίου είτε στο πεδίο αναζήτησης γράφουμε κάποια λέξη από τον τίτλο του βιβλίου ή το όνομα του συγγραφέα, π.χ. «Χάγκεν» ή «Βιβλιογραφικός» και μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν το βιβλίο ή να το διαβάσουμε από το μενού View in My Books > Read Now.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Ελάχιστες είναι οι περίοδοι σε όλη την ιστορία της νεοελληνικής ιστοριογραφίας που μελετήθηκαν με τόση επιμονή και πάθος, όπως η δεκαετία του ’40 τα τελευταία χρόνια. Αυτοτελείς ιστορικές μελέτες, άρθρα σε περιοδικά, αυτοβιογραφικά κείμενα και μαρτυρίες, συναγωγές πηγών, λογοτεχνία και θέατρο συγκρότησαν ένα πλούσιο σώμα κειμένων συνδεδεμένο με τις αντιθετικές και συχνά συγκρουσιακές ερμηνείες τής πιο κρίσιμης ενδεχομένως δεκαετίας του ελληνικού 20ού αιώνα. Η έκδοση του παρόντος βιβλιογραφικού οδηγού δεν εξοπλίζει μόνο τους ερευνητές και το ενδιαφερόμενο κοινό με ένα αξιομνημόνευτο και ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη της. Παράλληλα προσφέρει ένα εργαλείο αναστοχασμού και κατανόησης για την πραγμάτευση μιας περιόδου που «στοίχειωσε» τη Μεταπολίτευση, αναδείχθηκε στον σημαντικότερο τόπο μνήμης της. Τριάντα πέντε χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου Βιβλιογραφικού Οδηγού (Φλάισερ-Μπόουμαν), η ανά χείρας συναγωγή αποτυπώνει τη διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου, τη συγκρότηση μιας ακμάζουσας κοινότητας ειδικών για τη μελέτη της περιόδου, τα επιτεύγματα και τις αδυναμίες της ιστοριογραφικής παραγωγής.